Als ZO ambassadeur vertaal ik cliëntbehoeftes

RIBW AVV heeft een visie op herstel genaamd ‘ZO’. ZO staat voor ‘Zelf’ en ‘Ontwikkeling’ en dit wordt, onder andere, door de ZO-ambassadeurs uitgedragen. Maar hoe dan precies? Aan het woord is Leo van Lunenburg (62), één van de bevlogen ZO-ambassadeurs die RIBW AVV rijk is.

Multifunctioneel
“Ik vertegenwoordig als ZO-ambassadeur in de regio Arnhem-Zuid de cliënten van RIBW AVV. ZO-ambassadeur... een lastig te vatten begrip, het omvat heel veel. Ik ben aanspreekpunt, informatiebron, mede-organisator, coördinator en luisterend oor. Ik steek mijn voelsprieten uit en vertaal cliëntbehoeften naar ideeën die we dan gezamenlijk naar ZO-activiteiten omzetten. Heel multifunctioneel inzetbaar dus.”

ZO begon het...
“Zo’n vijf jaar geleden was ik betrokken bij de door RIBW AVV georganiseerde aftrap van HEE*, de voorloper van ZO. Om HEE te introduceren deed ik mee met de voorbereiding en uitvoering van verschillende activiteiten voor cliënten, zoals percussie-workshops, de vertoning van een film, noem maar op. Zo ben ik er toen ingerold. En niet meer vanaf gekomen, haha! Ook niet nu ik inmiddels geen begeleiding meer krijg van de RIBW. Ik zet me nog wel in als vrijwilliger, waaronder als ZO-ambassadeur”.

Afwisselende ZO-activiteiten
“Aan het einde van het jaar roept de regiocoördinator alle ZO-ambassadeurs bij elkaar. We plannen dan voor het nieuwe jaar een stuk of tien activiteiten in. Dat zijn activiteiten die bijdragen aan het herstel van cliënten. We maken daarbij trouwens ook gebruik van ideeën die cliënten zelf aandragen. De activiteiten die we organiseren zijn heel afwisselend, bijvoorbeeld laagdrempelige creatieve activiteiten, zoals paastakken of fotolijstjes maken, maar ook meer inhoudelijke presentaties door ervaringsdeskundigen, TED-talks, toneelvoorstellingen of kunstroutes. We timmeren de kalender trouwens niet helemaal dicht. We kijken wat er gedurende het jaar op ons pad komt, zodat we kunnen inspringen op de cliëntbehoeftes. En dan begint het organiseren.”

Ontwerpen
“De laatste tijd houd ik me minder bezig met organiseren. Ik vind het vooral erg leuk om tijdens een activiteit wat hand-en-spandiensten te verrichten. En ik ontwerp graag de affiches voor de activiteiten. Vroeger tekende ik veel, maar ik ben helemaal overgestapt op digitaal ontwerpen. Echt superleuk om te doen!”

Enthousiast
“Nu ik geen cliënt meer ben, kom je me minder tegen in de wandelgangen van RIBW AVV. Maar ik doe dit werk nog steeds met veel plezier. Het is mijn doel om cliënten op een persoonlijke manier enthousiast te maken voor de ZO-activiteiten die we in de regio organiseren. Het liefst wil ik een ieder die nieuw binnenkomt meteen laten kennismaken met ZO en onze herstelbevorderende activiteiten. Ik wil duidelijk maken dat ze er veel aan kunnen hebben: ‘Kom langs, kom binnen en doe mee! Of kijk alleen als je geen zin hebt om mee te doen...’. Trouwens, niet alleen cliënten die in Arnhem-Zuid wonen zijn bij ons welkom. We staan open voor iedereen!”


* HEE (Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid) is een beschermd begrip, ontwikkeld door het Trimbos-instituut.