Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Voor cliënten

Je leven is nu niet op orde. Je bent psychisch kwetsbaar en wilt aan de slag om je leven weer op de rit te krijgen. Dat hoef je niet alleen te doen. Wij kunnen je op verschillende manieren ondersteunen.

Twee lachende vrouwen zitten aan een tafel en kijken naar een kleine robot. Een van hen wijst er enthousiast naar.

Voor volwassenen en jongeren

We ondersteunen volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar die psychisch kwetsbaar zijn en vastlopen in het dagelijkse leven. Het liefst blijf je natuurlijk zelfstandig wonen. Wij kunnen je begeleiden in jouw eigen, vertrouwde omgeving. Samen met jou werken we aan herstel. Daarbij werken we ook samen met de mensen in jouw omgeving die belangrijk voor je zijn. Als we jou thuis begeleiden krijg je ambulante begeleiding

Lukt het je (tijdelijk) niet om zelfstandig te wonen? Dan kun je beschermd wonen bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Dit kan tijdelijk zijn of voor een lange periode. We hebben in ons werkgebied verschillende woonvormen waar we jou op een passende manier kunnen begeleiden.  

Leren en ontmoeten

Herstellen doe je vooral zelf, maar we moedigen je ook aan om anderen te ontmoeten. En om activiteiten te vinden die een zinvolle invulling geven aan je dag. Het zorgt ervoor dat jij je kunt blijven ontwikkelen en mee kan doen in de maatschappij. Daarom bieden we een gevarieerd zelfhulpaanbod met cursussen, peersupport en zelfhulpactiviteiten, gegeven door de ervaringsdeskundig coaches van ZO (Zelf & Ontwikkeling). We kunnen je ook ondersteunen bij leren en werken. En we hebben ontmoetingsplekken waar je binnen kunt lopen voor een kop koffie, een praatje of een activiteit.  

Na de WRAP ervaren mensen meer regie op hun eigen leven

Wat kun je zelf doen om je zo goed mogelijk te voelen? Die vraag staat centraal in een WRAP-cursus. Je leert er hoe je zelf grip kunt krijgen op hoe je je voelt. WRAP-facilitators Christel Jonker en Leon van Dam praten ons bij.

Lees het verhaal

Ik word uitgedaagd om steeds drie stappen vooruit te denken. Dat vind ik de charme van deze baan

Odika Donders en Linda van Hest werken al sinds de oprichting in 2021 met veel plezier als avond/nacht/weekend-coördinator bij team BuKa. Het team is een onmisbare schakel in het werk van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei.

Lees het verhaal

Buurtcirkel is voor mij een oase van stabiliteit

RIBW Arnhem & Veluwe heeft zes Buurtcirkels in Arnhem en één in Renkum. Deze cirkels dragen bij aan de sociale samenhang in de wijk. RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft de ambitie om het aantal Buurtcirkels te verhogen.

Lees het verhaal

Je eigen plekje hebben is een essentiële basis om samen te kunnen werken aan herstel

In augustus 2024 maakte Daphne Donders de overstap naar de ggz. Als Directeur Zorg bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei maakte ze de afgelopen maanden kennis met medewerkers en cliënten.

Lees het verhaal

Best bijzonder hoe we van vreemden, goede vriendinnen werden

Annet en Jacqueline wonen in de straat Morel in Wageningen. Ze leerden elkaar kennen tijdens een Burendag, wat uitgroeide tot een mooie vriendschap.

Lees het verhaal

We werken continu aan een goede balans tussen vrijheid en bescherming, zodat cliënten prettig en zonder enige druk kunnen wonen

Voor mensen met ernstige psychiatrische problematiek is zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving vaak niet vanzelfsprekend. Een veilige en besloten woonomgeving kan voor hen het verschil maken.

Lees het verhaal

Hier ontmoet ik ook lotgenoten, mannen die ik inmiddels een beetje ken. Soms heb je aan een half woord genoeg

In De Oude Doelen staat de koffie altijd klaar. Maar dit Koffiehuis in hartje centrum biedt veel meer. Voor veel cliënten is het een tweede thuis, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en hun verhaal kwijt kunnen.

Lees het verhaal

Ik ga een goede buurman worden

Dagelijks ontvangt Jeffrey mensen bij zijn pakketpunt aan huis in Arnhem Noord. Iedereen die een pakje ophaalt of brengt, krijgt er een vriendelijke glimlach en een praatje bij. Nog geen twee jaar geleden was Jeffrey dakloos.

Lees het verhaal
Een mannelijke cliënt en een vrouwelijke begeleider staan samen in een keuken en lachen. De vrouw houdt een kopje koffie vast.

Door de muziek en de plek waar ik woon, voel ik me gelukkig!

Sylvester woont zelfstandig met begeleiding. “In de gezamenlijke huiskamer kan ik altijd terecht voor een kop koffie en een praatje. Door de muziek en de plek waar ik woon, voel ik me gelukkig!”

Lees het verhaal

Als mensen de spullen in handen krijgen, gaat het veel meer leven

De wereld om ons heen wordt in hoog tempo digitaler. Ook RIBW Arnhem & Veluwe Vallei beweegt mee met deze ontwikkeling. Digitale innovaties die zich bewijzen, passen we toe in ons werk. Daarom krijgen cliënten en medewerkers de tijd om zorgtechnologie uit te proberen.

Lees het verhaal
Een lachende vrouwelijke cliënt met een kleurrijke blouse houdt een VR-bril op haar hoofd. Ze zit in een lichte en gezellige ruimte.

We willen dat cliënten zich hier thuis voelen en de kansen krijgen die ze nodig hebben om hun leven te kunnen leiden

Vijftien jaar geleden startte RIBW Arnhem & Veluwe Vallei met Anders Wonen. Vijf eenvoudige woonunits, gelegen op een afgelegen plek in Arnhem. Ze bieden een rustige woonomgeving voor cliënten met een psychiatrische achtergrond die moeilijk met andere mensen kunnen samenwonen.

Lees het verhaal
Twee mannen en een vrouw zitten buiten bij een woonunit. Ze praten met elkaar in een ontspannen, informele setting.

Met veel cliënten heb ik een vertrouwensband opgebouwd en dat raakt me

Een lekkende kraan repareren, een slot maken of een bewegingssensor monteren. Fehim Gegic draait er zijn hand niet voor om. Al tien jaar is hij een bekend gezicht voor cliënten die wonen bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei.

Lees het verhaal
Fehim Gegic glimlacht in een lichte ruimte met een gele muur en groene planten.

Over twintig jaar kan ik aan een robot vragen om een kopje koffie, of een goeie mop

Zie je het voor je? Tessa de robot die je eraan herinnert dat het tijd is voor je medicijnen. Of de Happybot die vraagt hoe het met je gaat. Hilko Osterloh, cliënt bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei is enthousiast. Het liefst gaat hij er vandaag nog mee aan de slag.

Lees het verhaal
Hilko Osterloh houdt de Happyrobot vast in zijn hand. Hij zit in een gezellige binnenruimte en kijkt lachend naar de camera.

We hebben echt de handen ineen geslagen om tot een oplossing te komen

Steven en Martijn zijn twee Arnhemse vrienden die door verslaving en psychische problematiek al langere tijd op straat leefden. Dankzij Zorgbemiddeling kregen zij de juiste hulp en uiteindelijk weer een dak boven hun hoofd.

Lees het verhaal
Twee mannen zitten op een bankje en praten met elkaar.  Op de achtergrond is een levendig plein met fietsen, kraampjes en kleurrijke vlaggen.

Hier voel ik me veilig en dat is heel belangrijk voor mij

Wanneer je de woning van Bert binnenkomt, waan je je direct in een museum. Overal waar je kijkt zie je bijzondere schilderijen, beelden of andere prachtige objecten. Van een opgezette vogel of twee hondenbeelden, je kijkt je ogen uit!

Lees het verhaal
Man met een zwarte pet en glimlach zit in een kleurrijke kamer met planten en kunstwerken aan de muur.

Meld je bij ons aan

Voor gespecialiseerde ggz-begeleiding van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heb je een beschikking nodig van de gemeente (Jeugdwet of Wmo) of een indicatie Wlz-ggz. Wij kunnen je helpen om die aan te vragen. Ook met een justitiële maatregel kan je bij ons terecht. Hier kun je direct het aanmeldformulier invullen en opsturen. 
Wil je gebruikmaken van ons zelfhulpaanbod, dan heb je geen beschikking nodig. Je betaalt soms wel een eigen bijdrage.

Een mannelijke cliënt en een vrouwelijke begeleider staan samen in een keuken en lachen. De vrouw houdt een kopje koffie vast.

Na jouw aanmelding

Zodra we jouw aanmeldformulier hebben ontvangen, nemen we contact met je op. We maken eerst kennis tijdens een plaatsingsgesprek. Je kunt altijd iemand meenemen naar dit gesprek. We bespreken aan welke begeleiding jij behoefte hebt. Daarna bekijken we of RIBW Arnhem & Veluwe Vallei jou de juiste begeleiding kan bieden. Als dat zo is, dan starten we de begeleiding zo snel mogelijk. Bij de start maken we een zorgplan. Daarin leggen we vast aan welke doelen we samen gaan werken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor ons magazine en ontvang onze laatste verhalen en ontwikkelingen.

Kies welke voorgaande edities je alsnog wenst te ontvangen (Optioneel)