Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Grip op je gevoel

Grip op je gevoel

Wat kun je zelf doen om je zo goed mogelijk te voelen? Die vraag staat centraal in een WRAP-cursus. Je leert er hoe je zelf grip kunt krijgen op hoe je je voelt. Dat begint met het vullen van je eigen gereedschapskoffer. Met daarin alles wat kan helpen bij jouw welbevinden. WRAP-facilitators Christel Jonker (RIBW Arnhem & Veluwe Vallei) en Leon van Dam (IrisZorg) praten ons bij.

WRAP staat voor Wellness Recovery Action Plan. Het is een bewezen effectief zelfhulpinstrument, ontwikkeld door ervaringsdeskundigen, om het eigen welbevinden te onderzoeken en verbeteren. Er wordt gewerkt in een groep met ondersteuning van twee facilitators. Christel en Leon begeleidden een WRAP-cursus in Ede, vanuit het samenwerkingsproject GGZ 'Buiten de lijntje' in de regio Veluwe Vallei. Deelnemers waren cliënten en andere inwoners van Ede.

Ervaringen delen
“Mensen ervaren niet altijd dat ze zelf grip hebben op hoe zij zich voelen," vertelt Christel. "In een WRAP-cursus vul je kennis die je al hebt over jezelf aan met nieuwe mogelijkheden om je zo goed mogelijk te voelen. De basis van WRAP is het vullen van een gereedschapskoffer, met daarin alles wat kan helpen bij jouw welbevinden. Hieruit kunnen deelnemers inspiratie halen om hun actieplannen in te vullen. Wat moet je bijvoorbeeld elke dag doen om je goed te voelen? Wat zijn jouw vroege waarschuwingstekens dat het minder goed gaat? En wat kun je dan inzetten?”

“Je kunt WRAP zien als een middel dat je helpt om stap voor stap te bepalen wat jouw welzijn bevordert,” gaat Leon verder. “De cursus bestaat voor een klein deel uit theorie, maar draait vooral om het delen van ervaringen. Als WRAP-facilitators begeleiden wij dit proces en delen we ook onze eigen ervaringen. We vertellen niet hoe het moet, maar stimuleren deelnemers om nieuwe dingen te ontdekken en zelf oplossingen te bedenken. Het heeft waarde dat deelnemers dit met facilitators met verschillende achtergronden kunnen doorlopen. Het zorgt voor herkenning.”

Na de WRAP ervaren mensen meer regie op hun eigen leven

Persoonlijk actieplan
Deelnemers aan de WRAP maken in acht bijeenkomsten een persoonlijk actieplan, dat ze in hun dagelijkse leven gaan toepassen. Sleutelbegrippen hierin zijn hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Christel: “Na een WRAP-cursus zien we dat deelnemers meer regie ervaren op hun eigen leven, hun kwetsbaarheden beter kennen en weten hoe ze hiermee om kunnen gaan. Overigens is een WRAP nooit af, het is een levend plan. Ook als facilitator leer ik nog elke keer iets over mezelf en kom ik tot nieuwe acties en ideeën om in te zetten.”

We stimuleren deelnemers om zelf oplossingen te bedenken

Christel en Leon willen samen met de ervaringsdeskundige van Po Persona graag nog meer herstelaanbod gaan aanbieden vanuit de samenwerking GGZ 'Buiten de lijntjes'. In ieder geval nog een WRAP-cursus in Ede. Leon: “We zien dat een WRAP waar inwoners en cliënten van verschillende organisaties aan deelnemen, meerwaarde heeft. Deelnemers leren elkaar kennen, vinden herkenning, leren van elkaars ervaringen en blijven soms ook na de WRAP met elkaar in contact. De eerste WRAP-cursus vond plaats bij Scala in Ede. Het liefst organiseren we ook de volgende op een plek waar mensen laagdrempelig kunnen deelnemen. Want voor iedereen die grip wil krijgen of houden op z’n leven, kan het helpend zijn om een WRAP te maken!”

Lees ook

Ik ga een goede buurman worden

Dagelijks ontvangt Jeffrey mensen bij zijn pakketpunt aan huis in Arnhem Noord. Iedereen die een pakje ophaalt of brengt, krijgt er een vriendelijke glimlach en een praatje bij. Nog geen twee jaar geleden was Jeffrey dakloos.

Lees het verhaal
Een mannelijke cliënt en een vrouwelijke begeleider staan samen in een keuken en lachen. De vrouw houdt een kopje koffie vast.
Terug naar het overzicht