Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wonen bij ons

Heb je al langere tijd psychische of psychiatrische problemen en moeite om de dag door te komen? Of ben je veel verloren, zoals je vertrouwen, werk en sociale contacten? Als het je niet lukt om zelfstandig te wonen, bieden wij je een veilige plek.

Een man in zijn jas zit in een kamer met een bureau. Daarop staat een computerscherm met daarop het logo van ‘Outland recordings’. De kamer is versierd met een kleurrijk lichtsnoer en een Ajax-vlag.

Beschermd wonen

Kun je niet zelfstandig wonen en heb je behoefte aan een veilige woonplek met veel structuur? Dan is beschermd wonen misschien een oplossing voor jou. Wij hebben verschillende woonvormen waar je dag en nacht een beroep kunt doen op begeleiding. Er zijn ook woonvormen waar je alleen gedurende (een deel van) de dag begeleiding krijgt. We kijken samen welke woonvorm en begeleiding het beste bij jou en je zorgvraag past. 

Voor wie?
Beschermd wonen is voor iedereen met langdurige en meerdere psychiatrische problemen die elkaar versterken. Ons team van begeleiders werkt samen met jou aan herstel van het dagelijkse leven, zodat jij je kan ontwikkelen of juist stabiel kan blijven. Je begeleiders ondersteunen je bijvoorbeeld bij:

  • Goed voor jezelf zorgen
  • Het schoonhouden van je eigen woning
  • Contacten onderhouden met je behandelaar en huisarts
  • Het vinden van een zinvolle daginvulling, zoals dagbesteding, vrijwilligerswerk of betaald werk
  • Contacten onderhouden met familie of vrienden
  • Je plek vinden en samenleven in de wijk

Wij bieden ook beschermd wonen voor een aantal specifieke doelgroepen:

  • Jongvolwassenen vanaf 16 jaar
  • Volwassenen met een intensieve begeleidingsvraag
  • Volwassenen met een forensische indicatie
  • Ouderen met een verzorgingsbehoefte
  • Dak- en thuislozen met een psychiatrische diagnose
  • Volwassenen met grote leefproblemen die niet kunnen samenwonen met anderen

Je kunt beschermd bij ons wonen met een beschikking vanuit de Jeugdwet of Wmo, een Wlz-indicatie of een justitiële maatregel.

Heb je behoefte aan permanente en intensieve nabijheid van begeleiders, dan is besloten wonen mogelijk een betere optie voor jou.

We willen dat cliënten zich hier thuis voelen en de kansen krijgen die ze nodig hebben om hun leven te kunnen leiden

Vijftien jaar geleden startte RIBW Arnhem & Veluwe Vallei met Anders Wonen. Vijf eenvoudige woonunits, gelegen op een afgelegen plek in Arnhem. Ze bieden een rustige woonomgeving voor cliënten met een psychiatrische achtergrond die moeilijk met andere mensen kunnen samenwonen.

Lees het verhaal
Twee mannen en een vrouw zitten buiten bij een woonunit. Ze praten met elkaar in een ontspannen, informele setting.

Besloten wonen

Kun je niet zelfstandig wonen en heb je een grote behoefte aan permanente en intensieve nabijheid van begeleiders? Met besloten wonen bieden we jou een veilige woonplek met veel structuur en bescherming, zodat jij zo prettig mogelijk kunt wonen en leven. Ons team van begeleiders is dag en nacht aanwezig en beschikbaar voor jou. Je begeleiders ondersteunen je bijvoorbeeld bij:

  • Het aanhouden van een dag- en nachtritme
  • Je persoonlijke verzorging
  • Het vinden van een zinvolle daginvulling, zoals dagbesteding of vrijwilligerswerk

Voor wie?
Besloten wonen is voor iedereen vanaf 18 jaar met langdurige en complexe psychiatrische problemen. Je hebt langere tijd behandeling gehad en er is geen uitzicht op herstel. Je kunt niet leven zonder permanente begeleiding en bescherming.

Voor besloten wonen heb je een Wlz-indicatie nodig. 

We werken continu aan een goede balans tussen vrijheid en bescherming, zodat cliënten prettig en zonder enige druk kunnen wonen

Voor mensen met ernstige psychiatrische problematiek is zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving vaak niet vanzelfsprekend. Een veilige en besloten woonomgeving kan voor hen het verschil maken.

Lees het verhaal

Housing First

Ben je een tijd dak- of thuisloos geweest? Dan kan het ingewikkeld zijn om weer een eigen woonplek te hebben en een zelfstandig leven op te bouwen. Daarvoor is er Housing First. Je krijgt via ons een huurwoning: een veilige basis waar je tot rust komt. Hier krijg je intensieve ondersteuning om te werken aan je herstel en je leven weer op te bouwen. Die ondersteuning is verplicht, maar jij houdt de regie. Je begeleider werkt bijvoorbeeld samen met jou aan: 

  • Je huishouden op orde houden
  • Contacten leggen en een sociaal netwerk opbouwen
  • Medische zorg vinden
  • Een ‘goede buur’ worden
  • Vrijwilligerswerk of betaald werk vinden

Je kan meedoen aan Housing First als je geen overlast veroorzaakt, op tijd je huur betaalt en openstaat voor intensieve begeleiding. Die begeleiding van Housing First duurt zo’n twee jaar. Als het allemaal goed gaat, komt het huurcontract daarna op jouw naam te staan.

Wij bieden Housing First in Arnhem en Ede. Je hebt hiervoor een Wmo-beschikking of Wlz-indicatie nodig.

Ik ga een goede buurman worden

Dagelijks ontvangt Jeffrey mensen bij zijn pakketpunt aan huis in Arnhem Noord. Iedereen die een pakje ophaalt of brengt, krijgt er een vriendelijke glimlach en een praatje bij. Nog geen twee jaar geleden was Jeffrey dakloos.

Lees het verhaal
Een mannelijke cliënt en een vrouwelijke begeleider staan samen in een keuken en lachen. De vrouw houdt een kopje koffie vast.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor ons magazine en ontvang onze laatste verhalen en ontwikkelingen.

Kies welke voorgaande edities je alsnog wenst te ontvangen (Optioneel)