Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Vliegende kiep buiten kantooruren

"De meeste gesprekken handelen we telefonisch af"

Odika Donders en Linda van Hest werken al sinds de oprichting in 2021 met veel plezier als avond/nacht/weekend-coördinator bij team BuKa. Het team is een onmisbare schakel in het werk van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. “Wij komen in actie als anderen slapen of vrij zijn. Het is heel leuk om met zoveel cliënten, collega’s en andere hulpverleners in contact te staan.”

De telefoon van de dienstdoende BuKa-coördinator staat vanaf 17.00 uur aan. Odika: “We nemen in de avond en nacht, en in het weekend en op feestdagen ook overdag, de bereikbare dienst over van alle begeleidingsteams van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. De ene keer bied ik een luisterend oor aan een angstige cliënt, de andere keer geef ik advies aan een collega op locatie. Elke hulpvraag is anders en je moet soms snel schakelen. Ik word uitgedaagd om steeds drie stappen vooruit te denken. Dat vind ik de charme van deze baan.” 

Adequaat handelen
Ze licht toe hoe een dienst begint: “Ik lees in de mail de overdracht van de begeleidingsteams. Als er zaken spelen, is het waardevol dat ik dat weet. Ik bekijk ook de oproepen van BuKa zelf van de dagen ervoor. Zo kan ik snel acteren als een cliënt belt. Ik pak dan direct het cliëntdossier erbij waar alle relevante informatie in staat. Zo weet ik hoe ik adequaat kan reageren en handelen. AIs ik contact heb gehad met een cliënt, dan koppel ik dat terug aan het begeleidingsteam. Wij werken echt samen met de teams om cliënten op alle momenten van de dag zo goed mogelijk te ondersteunen.” 

Wij denken altijd drie stappen vooruit

Rust brengen
Gemiddeld krijgt de BuKa-coördinator vijf tot twintig oproepen per dienst. “De meeste telefoontjes handel ik telefonisch af”, vertelt Linda. “Maar als het nodig is, stap ik in de auto en help ik cliënten en collega’s ter plaatse. Ik stap dan letterlijk in de situatie om rust te creëren. Omdat we alleen werken kunnen we altijd een beroep doen op de beveiliging. In een onvoorspelbare of onveilige situatie gaat er iemand met mij mee. Of ik neem een pieper mee en laat de beveiliging weten waar ik heen ga. ”

Sparren
De uitvalsbasis van team BuKa is een kantoor in de besloten woonlocatie Klein Zwitserland in Wolfheze. Odika: “Vanaf hier kunnen we in het hele werkgebied van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei binnen een halfuur ter plaatse zijn. Groot voordeel is dat bij Klein Zwitserland een wakkere nachtdienst aanwezig is. We werken samen in hetzelfde kantoor. De collega van de nachtdienst beantwoordt de telefoon als ik op locatie bij een crisis ben. Wat ook fijn is: ik kan even sparren over een complexe situatie als die zich voordoet.”

Wij zijn er voor acute vragen

Signaleren
Linda en Odika ervaren dat team BuKa ook een signalerende rol heeft. Linda: “Als een cliënt ons regelmatig belt in de avond of nacht, nemen we contact op met de begeleider om dat te bespreken. De begeleider kan dan samen met de cliënt kijken wat hier de reden voor is, acties uitzetten en afspraken maken. Zo houden wij onze handen vrij voor acute hulpvragen, die echt niet kunnen wachten tot de volgende dag. We zijn om die reden, en omdat we alleen werken, ook alleen inzetbaar voor niet-planbare zorg.”
 
Hecht team
“Ook al werk je bij BuKa alleen, we zijn wel een hecht team”, vertellen Odika en Linda enthousiast. Linda: “Kom je nieuw in ons team, dan werk je de eerste drie weken altijd samen met een ervaren collega. Je bezoekt ook alle locaties, zodat je precies weet hoe en waar je naar binnen kunt. En bij je eerste zelfstandige dienst staat er altijd een teamlid als achterwacht paraat.” Odika vult aan: “We zijn er sowieso voor elkaar om te sparren en mee te denken. De impact die je hebt als je goed samenwerkt, maakt dit werk zo waardevol.”

Lees ook

We werken continu aan een goede balans tussen vrijheid en bescherming, zodat cliënten prettig en zonder enige druk kunnen wonen

Voor mensen met ernstige psychiatrische problematiek is zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving vaak niet vanzelfsprekend. Een veilige en besloten woonomgeving kan voor hen het verschil maken.

Lees het verhaal

We willen dat cliënten zich hier thuis voelen en de kansen krijgen die ze nodig hebben om hun leven te kunnen leiden

Vijftien jaar geleden startte RIBW Arnhem & Veluwe Vallei met Anders Wonen. Vijf eenvoudige woonunits, gelegen op een afgelegen plek in Arnhem. Ze bieden een rustige woonomgeving voor cliënten met een psychiatrische achtergrond die moeilijk met andere mensen kunnen samenwonen.

Lees het verhaal
Twee mannen en een vrouw zitten buiten bij een woonunit. Ze praten met elkaar in een ontspannen, informele setting.

We hebben echt de handen ineen geslagen om tot een oplossing te komen

Steven en Martijn zijn twee Arnhemse vrienden die door verslaving en psychische problematiek al langere tijd op straat leefden. Dankzij Zorgbemiddeling kregen zij de juiste hulp en uiteindelijk weer een dak boven hun hoofd.

Lees het verhaal
Twee mannen zitten op een bankje en praten met elkaar.  Op de achtergrond is een levendig plein met fietsen, kraampjes en kleurrijke vlaggen.
Terug naar het overzicht