Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Voor naasten

Iemand in jouw directe omgeving krijgt begeleiding van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Als naaste ben je nauw betrokken bij het herstelproces en beleef je dit van dichtbij mee. Of je nu partner, vader of moeder, kind of familielid bent.

Twee vrouwen omhelzen elkaar buiten en lachen naar de camera. Beiden stralen, tegen de achtergrond van een gebouw.

Gespecialiseerde ggz-begeleiding

RIBW Arnhem & Veluwe Vallei biedt gespecialiseerde ggz-begeleiding. We bieden géén behandeling. Wij begeleiden mensen die psychisch kwetsbaar zijn thuis of op een van onze locaties voor beschermd wonen. Onze begeleiding is ondersteunend aan het herstel van jouw naaste. We richten ons op het leren omgaan met een psychische kwetsbaarheid, weer grip krijgen op het dagelijkse leven en meedoen in de samenleving. 

We vinden het belangrijk dat jij als naaste bij dit herstelproces betrokken bent. We betrekken en informeren je graag vanaf het begin. Dit doen we altijd in overleg met jouw naaste. We delen geen informatie als degene die we begeleiden dat niet wil.

Familie-vertrouwenspersoon

Als naaste of familielid kun je soms met vragen zitten of zorgen hebben. Je kunt hiermee altijd terecht bij de begeleider van jouw naaste. Vind je dat lastig, dan kun je ook terecht bij de familievertrouwenspersoon.

Een jongere vrouw en een man in een gele jas (een cliënt) zitten buiten en lachen. Ze zijn met elkaar in gesprek in een groene omgeving.

Jouw rol als naaste

Jij kunt jouw naaste helpen om (weer) een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Bijvoorbeeld door samen te gaan sporten. Of door te helpen met het vinden van vrijwilligerswerk. En op moeilijke momenten kun je natuurlijk emotionele of praktische steun bieden. Als naaste ben je hoe dan ook van onschatbare waarde. 

Best bijzonder hoe we van vreemden, goede vriendinnen werden

Annet en Jacqueline wonen in de straat Morel in Wageningen. Ze leerden elkaar kennen tijdens een Burendag, wat uitgroeide tot een mooie vriendschap.

Lees het verhaal

Steun voor jezelf

Leven met iemand met een psychische kwetsbaarheid heeft vaak grote impact op de omgeving. Het is belangrijk dat jij als naaste ook steun zoekt en krijgt. Psychiatrische hulp via de huisarts kan helpen. Ook zijn er verschillende organisaties die goede informatie geven:

  • Naasten in kracht – startpagina met informatie voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Met informatie over psychische aandoeningen, ervaringsverhalen en tips voor naasten. Er zijn ook voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen.
  • Naasten Centraal – ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
  • Ypsilon – steunt, adviseert en informeert familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid, en komt op voor hun belangen.
  • Ook GGZ-instellingen organiseren van cursussen voor naasten, zoals: IriszorgProPersona en GGNet.
  • In onze regio organiseert Indigo cursussen voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor ons magazine en ontvang onze laatste verhalen en ontwikkelingen.

Kies welke voorgaande edities je alsnog wenst te ontvangen (Optioneel)