Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

De handen ineen voor twee Arnhemse vrienden

Twee mannen zitten op een bankje en praten met elkaar.  Op de achtergrond is een levendig plein met fietsen, kraampjes en kleurrijke vlaggen.

De handen ineen voor twee Arnhemse vrienden

Steven en Martijn zijn twee Arnhemse vrienden die door verslaving en psychische problematiek al langere tijd op straat leefden. Dankzij Zorgbemiddeling kregen zij de juiste hulp en uiteindelijk weer een dak boven hun hoofd. “Wat ons werk bijzonder maakt, is dat wij mensen weer vertrouwen geven en laten zien dat een ander leven mogelijk is,” vertelt zorgbemiddelaar Len Lammers. “We zijn oprecht betrokken en komen direct in actie. Daarbij werken we nauw samen met iedereen die betrokken is, om de best mogelijke oplossing te vinden. Zo kunnen we echt iets betekenen voor mensen zoals Steven en Martijn.” 

Vertrouwen winnen
Zo’n twee jaar geleden werd Len gebeld door een medewerker van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Hij kreeg de vraag of hij op Steven af wilde stappen,  een man die al langere tijd op straat leefde. Het was zorgverleners nog niet gelukt om contact met hem te krijgen en zorgbemiddeling leek de volgende logische stap. Len: “Ik ben naar Steven toegegaan en heb een gesprekje met hem aangeknoopt. Mijn doel was zijn vertrouwen te winnen en te verkennen of er een opening was om verder te praten. Wat heel erg helpt op zo’n moment, is om er geen druk op te leggen. Steven hoefde helemaal niets. Vervolgens heb ik een aantal keer een gesprekje met hem gehad en vertrouwen bij hem opgebouwd. In de tussentijd maakte hij gebruik van onze faciliteiten aan de Ruiterstraat, waar wij voorzieningen hebben voor dak- en thuislozen in Arnhem en omgeving. Daar kon hij douchen en een wasje draaien.”

Onafscheidelijk
In diezelfde tijd kwam ook Martijn in contact met zorgbemiddeling. De heren kennen elkaar van de straat en zijn door de jaren heen onafscheidelijk geworden. Len vertelt: “Eén en één was al gauw twee, want waar Steven was, was Martijn. En toen ging er bij ons team een lampje branden: mogelijk is Housing First een goede oplossing voor deze mannen. Toen ik het idee met hen besprak, zagen zij dit ook wel zitten. De eerste stap was gezet.” 

Eén en één was al gauw twee, want waar Steven was, was Martijn

Twee mannen zitten op een bankje en praten met elkaar.  Op de achtergrond is een levendig plein met fietsen, kraampjes en kleurrijke vlaggen.

Housing First
RIBW Arnhem & Veluwe Vallei startte ruim tien jaar geleden met Housing First. Langdurig daklozen met meerdere problemen krijgen als eerste stap in de begeleiding zelfstandige woonruimte aangeboden. Vervolgens worden zij intensief begeleid. Deze begeleiding is gericht op participatie in de maatschappij en het behoud van de eigen woning. Tina Janssen, begeleider bij Housing First Arnhem: “Steven en Martijn hebben allebei eerder geprobeerd zelfstandig te wonen, maar dit lukte niet. Ze kregen veel onverwacht bezoek en alleen lukte het hen niet om mensen buiten de deur te houden. Dat zorgde voor overlast. Samen staan ze sterker en zo ontstond het idee om de heren samen te laten wonen. Dit sluit heel mooi aan bij het passend toewijzen van woningen waar Housing First voor staat.”

Een nieuwe kans
Team Zorgbemiddeling en team Housing First gingen samen om de tafel om de best mogelijke oplossing te vinden voor Steven en Martijn. Hier waren meerdere gesprekken voor nodig. Ramon Wassenberg, begeleider bij Housing First, vertelt: “Vanwege de eerdere overlast hebben we goed gekeken hoe we dit vorm gingen geven. Maar wij zagen dat Steven en Martijn veel steun aan elkaar hebben en waren overtuigd van de goede invloed die ze op elkaar hebben. In dit soort situaties is het nodig om buiten de lijntjes te denken en verder te kijken. We hebben echt de handen ineen geslagen om tot een oplossing te komen. Overigens vroeg dit niet alleen iets van ons, maar ook van andere partijen. Na meerdere gesprekken is contact gezocht met Volkshuisvesting Arnhem om ervoor te zorgen dat Steven en Martijn een huis toegewezen zouden krijgen. Het is mooi om te zien dat iedereen om deze heren heen is gaan staan en ze deze kans hebben gekregen.”

We hebben echt de handen ineen geslagen om tot een oplossing te komen. Overigens vroeg dit niet alleen iets van ons, maar ook van andere partijen

Drie jonge mensen staan buiten op een grasveld vol gele bloemen. Op de achtergrond is een gebouw met ramen en een boom zichtbaar.

Wijkteams Arnhem
Toen duidelijk werd dat Steven en Martijn een woning toegewezen kregen, kwam ook Wijkteams Arnhem in beeld. Wijkcoaches Gemma en Oliver zijn het vaste aanspreekpunt voor Housing First Arnhem. Zij zorgen ervoor dat de begeleiding voor cliënten kan worden ingezet. En de wijkcoaches zijn de schakel naar andere partijen als er vraagstukken zijn die niet door Zorgbemiddeling en Housing First kunnen worden opgepakt.
“Het zorgbemiddelingstraject liep al een tijdje toen ik voor het eerst kennismaakte met Steven en Martijn,” vertelt wijkcoach Gemma Hassing. “Ik heb me voorgesteld en uitgelegd waar ze mij voor kunnen benaderen. Als wijkcoach kan ik bijvoorbeeld ondersteunen bij financiële hulpvragen. En als er aanpassingen nodig zijn in hun woning, kan ik dit regelen. Verder volg ik het proces als er iets speelt, bijvoorbeeld als er overlast is. De lijntjes met de zorgbemiddelaars en begeleiders van Housing First zijn gelukkig kort. Het contact is heel laagdrempelig en ik word altijd goed betrokken bij de voortgang.” 

Blijvende uitdagingen
Inmiddels wonen Steven en Martijn een jaar samen met begeleiding van Housing First. Ondertussen blijft iedereen betrokken en om de heren heen staan. Len: “Er zijn nog elke dag nieuwe uitdagingen. Maar doordat we elkaar goed weten te vinden zijn we er tot nu toe steeds uitgekomen. Dat vergt inspanning van iedereen, daar ben ik heel eerlijk in. Samen steken we onze nek uit.”

Lees ook

We willen dat cliënten zich hier thuis voelen en de kansen krijgen die ze nodig hebben om hun leven te kunnen leiden

Vijftien jaar geleden startte RIBW Arnhem & Veluwe Vallei met Anders Wonen. Vijf eenvoudige woonunits, gelegen op een afgelegen plek in Arnhem. Ze bieden een rustige woonomgeving voor cliënten met een psychiatrische achtergrond die moeilijk met andere mensen kunnen samenwonen.

Lees het verhaal
Twee mannen en een vrouw zitten buiten bij een woonunit. Ze praten met elkaar in een ontspannen, informele setting.

Ik ga een goede buurman worden

Dagelijks ontvangt Jeffrey mensen bij zijn pakketpunt aan huis in Arnhem Noord. Iedereen die een pakje ophaalt of brengt, krijgt er een vriendelijke glimlach en een praatje bij. Nog geen twee jaar geleden was Jeffrey dakloos.

Lees het verhaal
Een mannelijke cliënt en een vrouwelijke begeleider staan samen in een keuken en lachen. De vrouw houdt een kopje koffie vast.

Hier ontmoet ik ook lotgenoten, mannen die ik inmiddels een beetje ken. Soms heb je aan een half woord genoeg

In De Oude Doelen staat de koffie altijd klaar. Maar dit Koffiehuis in hartje centrum biedt veel meer. Voor veel cliënten is het een tweede thuis, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en hun verhaal kwijt kunnen.

Lees het verhaal
Terug naar het overzicht