Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Achter de hekken van Klein Zwitserland

Achter de hekken van Klein Zwitserland

Voor mensen met ernstige psychiatrische problematiek is zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving vaak niet vanzelfsprekend. Een veilige en besloten woonomgeving kan voor hen het verschil maken. Redacteur Shanna de Weijer nam een kijkje bij Klein Zwitserland, een besloten woonvorm in Wolfheze. RIBW Arnhem & Veluwe Vallei begeleidt hier twaalf volwassenen met complexe psychiatrische problematiek. 

Goede balans
De hekken die om het gebouw staan, geven mij direct de indruk dat hier mensen wonen die extra zorg en bescherming nodig hebben. Maar zodra ik binnen ben, voelt het huiselijk. Begeleiders Francisca en Nadia vertellen mij dat cliënten die bij Klein Zwitserland wonen uitbehandeld zijn in de ggz en vaak al een lange weg achter de rug hebben. “Wij creëren voor hen een veilige en vertrouwde omgeving. Dat betekent bijvoorbeeld dat cliënten niet zomaar naar buiten kunnen wandelen, wij begeleiden hen daar altijd bij. We werken continu aan een goede balans tussen vrijheid en bescherming, zodat cliënten prettig en zonder enige druk kunnen wonen.”

Zinvolle daginvulling
Cliënt Mickael nodigt me enthousiast uit om zijn kamer te bekijken. De muren hangen vol met tekeningen die hij zelf heeft gemaakt en er staat een keyboard. Het is mooi om te zien hoe zijn persoonlijkheid tot uitdrukking komt in zijn kamer.  Op de gang kom ik cliënt Dennis tegen die een geel hesje aanheeft en zwerfaval gaat prikken in het dorp. “Ik vind het fijn om zinvol bezig te zijn,” vertelt hij. “Dat geeft structuur in mijn dag, maar ik vind het ook fijn dat mensen het waarderen.” 
“Zonder een zinvolle daginvulling raken cliënten snel gedesoriënteerd,” legt Nadia uit. “Ze raken dan verward, worden passief en wat humeurig. We prikkelen hen om iets te doen wat bij hen past. Mooie bijvangst van wat Dennis doet, is dat er verbinding ontstaat met mensen uit het dorp.”

Ik vind het fijn om zinvol bezig te zijn. Dat geeft structuur in mijn dag, maar ik vind het ook fijn dat mensen het waarderen

Uitdagende werkomgeving
Hoe is het om te werken in een besloten woonvorm? “Dit is een plek waar cliënten de ruimte krijgen om opnieuw te beginnen,” begint Francisca. “De complexiteit van hun psychiatrische problematiek maakt dat het veel van ons als begeleiders vraagt, vooral als cliënten  vastlopen in hun emoties of gedrag. Soms is het zoeken naar dat ene kleine stapje waarmee we het verschil maken. Goed kunnen schakelen met collega’s en flexibel blijven, is belangrijk. Dat doen we binnen het team, maar ook met collega’s van andere locaties. Zo leren we van elkaar, en krijgen we ook nieuwe ideeën aangereikt. Dat helpt ons om goed om te gaan met de uitdagingen die we in ons werk tegenkomen."

Een bijdrage leveren

Wil jij ook een bijdrage leveren in het leven van cliënten met complexe psychiatrische problematiek? 

Lees ook

Ik word uitgedaagd om steeds drie stappen vooruit te denken. Dat vind ik de charme van deze baan

Odika Donders en Linda van Hest werken al sinds de oprichting in 2021 met veel plezier als avond/nacht/weekend-coördinator bij team BuKa. Het team is een onmisbare schakel in het werk van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei.

Lees het verhaal

We willen dat cliënten zich hier thuis voelen en de kansen krijgen die ze nodig hebben om hun leven te kunnen leiden

Vijftien jaar geleden startte RIBW Arnhem & Veluwe Vallei met Anders Wonen. Vijf eenvoudige woonunits, gelegen op een afgelegen plek in Arnhem. Ze bieden een rustige woonomgeving voor cliënten met een psychiatrische achtergrond die moeilijk met andere mensen kunnen samenwonen.

Lees het verhaal
Twee mannen en een vrouw zitten buiten bij een woonunit. Ze praten met elkaar in een ontspannen, informele setting.
Terug naar het overzicht