‘Ik kan de wereld weer aan’

Sinds augustus werkt Pauline in de keuken en het restaurant van Landerij De Park in Elst. Ze helpt in de bediening, helpt met de was en doet snijwerk in de keuken. Heerlijk vindt ze het, om lekker aan de slag te zijn. “Ik kan de wereld weer aan!”

Voor Pauline markeert het werk een nieuwe fase in haar leven. Een van voorspoed, na een lange periode waarin het minder ging. “Ik ben een tijdje uit de running geweest”, vertelt ze daarover. “Gelukkig had ik al die tijd goed contact met mijn zussen en zwager. Via mijn psychiater kwam ik bij RIBW AVV terecht.”Vanaf toen ging het de goede kant op. Dat proces begon met veel gesprekken, daarna ging ze nadenken over wat ze leuk zou vinden om vervolgens ook echt dingen te gaan doen. “Kleine stapjes, hoor”, nuanceert ze. “Een boodschapje doen, bij mijn zusje koffie drinken, zo hebben we het steeds verder uitgebouwd.”

Goedlachs en adrem

Inmiddels heeft Pauline een vriend en ziet ze vrienden en vriendinnen weer. De stap naar werk was precies wat ze nodig had. “Ik wilde dolgraag. Lekker voor gasten zorgen, onder de mensen zijn en grapjes maken met mijn collega’s.” Haar collega’s noemen haar goedlachs, ondeugend en ad rem. “Ik vind ook alles leuk om te doen. Misschien komt dat ook omdat ik zo goed weet hoe het is om niks leuk te vinden. Het werk geeft structuur en dat vind ik fijn. Ik kan de wereld weer aan.”

Opruimen

Sinds ze weer aan het werk is, gaat het echt goed met Pauline. Waar ze dat ook aan merkt: ze heeft weer zin om tv te kijken. “Lange tijd deed het me allemaal niks. Maar nu verheug ik me erop om op de bank te duiken. Ik kijk graag naar het nieuws en documentaires. En BinnensteBuiten zie ik bijna elke dag.” Ze wijst naar een hoekje met dozen. Daarin zit wat servies, glas en decoraties voor in huis. Die gaan naar de winkel voor tweedehands spullen. “Ik wil heel graag verhuizen en ben alvast begonnen met opruimen”, lacht ze. Het huis en de tuin vindt ze na zestien jaar inmiddels wat te groot voor zichzelf alleen. “Ik heb gehoord dat hier in Elst in een mooi hofje over een paar maanden een klein huis vrijkomt. Een hele fijne buurt, waar mensen elkaar helpen en voor elkaar klaarstaan. Echt iets voor mij. Binnenkort wil ik er met mijn zusje gaan kijken. Want zij kent mij precies.”De begeleiding van RIBW AVV? Die bouwt ze, als het aan haar ligt, snel af. “Ik weet dat als ik hulp nodig heb, ik zelf aan de bel kan trekken