Radio brengt mensen samen

Hij weet alles van techniek, zij heeft een neus voor leuke verhalen. Samen vormen ze het team achter Radio THUIS en Internetradio ONE: Dorien van der Ham en Stephan Verrips. Is er iets te doen in Wageningen of directe omgeving, dan zijn zij van de partij om verslag te doen. Van raadsvergadering tot sponsorloop, van bandjesavond tot lokale beroemdheid: wie bij wil blijven, luistert naar Radio THUIS!

De basis voor Radio THUIS werd een kleine twee jaar geleden gelegd, aan de ZO-stamtafel in Wageningen. ZO staat voor Zelf & Ontwikkeling, twee belangrijke ingrediënten voor herstel. ZO stimuleert zelfhulp bij cliënten. De stamtafel is daarbinnen een initiatief van RIBW AVV; een ontmoetingsplek waar cliënten samenkomen en activiteiten ondernemen. Stephan liep al een tijdje rond met het idee voor een radioproject. “Ik ben verknocht aan radio, eigenlijk al vanaf het moment dat ik als kind van Sinterklaas een transistorradiootje kreeg. Het mooie van radio is dat het eenzaamheid kan doorbreken. Zet de knop om, en je hebt mensen om je heen. Naast mijn werk als ICT ’er bij de Wageningen Universiteit werk ik als vrijwilliger bij RTV Rijnstreek en Omroep Ede. Het leek me leuk om daarnaast met andere cliënten van RIBW AVV radio te gaan maken.”

Verhalen ophalen

Dorien kende Stephan nog uit de tijd dat hij bij haar thuis internet had geïnstalleerd. “Ik was direct enthousiast over Stephans idee. Ik ben niet zo’n groot radioliefhebber als hij, maar ik vind het wel leuk om creatief bezig te zijn. Ook het sociale aspect past goed bij mij: ik vind het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten, om verhalen op te halen. Daarom werk ik ook als cliëntkwartiermaker bij RIBW AVV.” De rolverdeling is helder: Dorien interviewt, Stephan verzorgt de techniek. De opnames worden na afloop gecorrigeerd, gemonteerd en klaargezet voor uitzending. “We doen alles zelf”, vertelt Stephan. “Dankzij een bijdrage vanuit ZO hebben we onze eigen apparatuur aan kunnen schaffen. We bepalen zelf welke items we maken en welke insteek we kiezen. Die vrijheid is super. We vinden het vooral leuk om aandacht te besteden aan maatschappelijke initiatieven die tot doel hebben om mensen samen te brengen of in beweging te krijgen. Dat past ook goed bij ons en ons radioproject.”

Geen 3FM

De items op Radio THUIS worden afgewisseld met muziek van Josh Woodward. Op non stopinternetzender Internetradio ONE zenden Stephan en Dorien 24 uur per dag muziek van Josh Woodward uit. Weten de luisteraars de zenders goed te vinden? “Daar hebben we niet echt zicht op”, vertelt Stephan. “Er zijn wel statistieken te koop, maar die zijn niet echt betrouwbaar. We merken wel dat mensen het leuk vinden als we verslag komen doen. De meesten vinden het ook prima om een interview te geven, de drempel is laag. Sommige mensen melden zich zelf bij ons!” Dorien vult aan: “We zijn geen 3FM. Voor ons is het belangrijk dat we veel plezier beleven aan het maken van radio-uitzendingen en dat er mensen zijn die het leuk vinden om te luisteren. Hoeveel dat er zijn, is helemaal niet zo belangrijk.”