Voelsprieten voor verbinding

De kwartiermakers van RIBW AVV maken activiteiten en voorzieningen in de wijk toegankelijk voor cliënten. Gerhard van Londen (vanuit RIBW AVV) en Sanne van der Werff (vanuit welzijnsorganisatie Rijnstad) doen dat samen voor Arnhem Centrum. Ze kennen de weg in de buurt en weten welke mogelijkheden er zijn voor cliënten om weer mee te doen in de samenleving. “Wij zorgen ervoor dat deuren opengaan.”

Een kwartiermaker brengt de activiteiten en voorzieningen in de wijk in kaart. Gaat na wie in de wijk openstaat voor samenwerking en nodigt partijen uit om activiteiten open te stellen of meer toegankelijk te maken voor mensen met een psychische of lichamelijke beperking. Kwartiermaker Gerhard, die zelf cliënt is geweest bij RIBW AVV, is zowat elke dag te vinden in Koffiehuis De Oude Doelen. Door zijn eigen achtergrond weet hij precies hoe hij anderen kan helpen. ‘Ervaringswerker’, noemt hij zichzelf. “We zijn er voor mensen met een psychiatrische achtergrond, maar ook voor mensen in de wijk. Ik merk dat er veel eenzaamheid is onder wijkbewoners. Het koffiehuis kan de eerste stap zijn om weer aansluiting te vinden in de wijk. We doen mee aan de burendag, zetten kunstprojecten op en helpen mee aan het opgroenen van de straat.”

Positieve verhalen
Elke maand is er een kwartiertafel. Hier schuiven verschillende organisaties aan en wordt gekeken waar verbinding mogelijk is. Ideeën zijn er genoeg, zoals het organiseren van een kijkje achter de schermen bij interessante organisaties. RTV Arnhem is zo’n organisatie; cliënten die het leuk vinden, kunnen hier reporter zijn of fotograferen. “We brengen vraag en aanbod bij elkaar”, vertelt Sanne. “Als iemand een vraag heeft, dan zoeken wij een oplossing. Dat doen we door mensen en organisaties aan elkaar te koppelen. We hebben onze voelsprieten voortdurend uit staan.”Gerhard probeert vooral een voorbeeld te zijn voor de mensen in het koffiehuis. “Ik kan door lichamelijk ongemak heel veel niet meer, gitaarspelen bijvoorbeeld, maar ik kan ook heel veel wél. Ik wil laten zien dat je veel kunt bereiken als je gebruikmaakt van je kwaliteiten. Er zijn zo veel positieve verhalen te vertellen, ik heb zelfs ooit met iemand het idee besproken om daar een tv-programma van te maken.”

Vertrouwd raken
Gerhard kan ervan genieten als hij iemand ziet opbloeien. “Mensen komen meestal vanuit een vervelende situatie. Als vrijwilliger kan ik echt de tijd voor ze nemen. Mooi als ze door deze gesprekken en persoonlijke aandacht weer stapjes zetten. Zo ontstaat er van alles.” Sanne herkent dit. “We kunnen mensen laten groeien. Het contact met de kwartiermaker is voor veel cliënten de eerste stap in het proces om weer vertrouwd te raken met de samenleving. Wat past bij iemand? Waar liggen de interesses? Je pikt iets op uit een gesprek en gaat daarmee aan de slag. Als iemand de bieb leuk vindt, dan is het voor ons de uitdaging om de bieb ook zo ver te krijgen dat iemand daar terechtkan. Succesvolle verbindingen leggen en stigma’s doorbreken is echt een uitdaging: deuren openen en ‘ja’ krijgen.”