Bezig bij de Beijer

Sinds mei 2016 is RIBW AVV hoofdhuurder van De Beijer in de Arnhemse wijk Geitenkamp. Samen met Stichting Kunst op de Bult is het buurtcentrum in 2016 flink verbouwd, in februari 2017 werd het feestelijk geopend. Vrijwilligster Annet van het KoffieKaffee krijgt nu bijna elke dag hulp van RIBW AVV-cliënte Sabine. “Het is hier net een clubhuis, maar dan met extraatjes.”

De Beijer voelt en ziet eruit als een echte huiskamer. Een groepje gasten zit aan een van de tafels en kletst over het mooie weer. Sabine neemt plaats in de zithoek. Op haar schort heeft ze een naamkaartje. ‘Bezig bij De Beijer’, staat erop. “Ik help met allerlei klusjes: koffie en thee zetten, de deur openmaken en afsluiten, planten water geven”, somt ze op. “Gisteren heb ik geholpen met paella koken voor de filmavond. Eigenlijk ben ik gastvrouw.”Voor Sabine is De Beijer een tweede thuis. Ze woont om de hoek, is er zo vaak ze kan. “Ik vind het fijn bij De Beijer. Het geeft mij structuur en zorgt voor sociale contacten. Als ik niks te doen zou hebben, zou ik sneller eenzaam worden. Het is een veilige plek, waar ik gewaardeerd word.”Annet geeft haar een schouderklopje. “We zijn zo blij met Sabine. We kunnen echt op haar bouwen.”

Gevarieerd aanbod
Dankzij de inloopdagen van RIBW AVV en ervaringsdeskundigennetwerk Vitale Verbindingen kan De Beijer elke dag open. Op een maandlijst staat een gevarieerd aanbod aan activiteiten. De creaclub, koorrepetitie en het theater zorgen door de week heen voor reuring en creativiteit. Er is broodvoorziening en er huist een fysiotherapeut in het pand. Binnenkort opent het ComputerKaffee de deuren. Voor RIBW AVV is er kantoorruimte, zodat medewerkers centraal in de wijk kunnen werken. Het is ook de bedoeling dat De Beijer gaat helpen met het vergroten van de participatiemogelijkheden van cliënten in de wijk. “De gemeente heeft verderop in de wijk een multifunctioneel centrum opgezet”, vertelt Annet. “Wij proberen daar een goede aanvulling op te zijn. In aanbod en sfeer. We willen een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn waar iedereen zich vrij voelt. Om lol te maken, maar ook om elkaar te helpen als iets een keer moeilijk is.”

Vrijheid
Annet beaamt dat RIBW AVV als geroepen kwam. “Ik heb RIBW AVV leren kennen als een goedwillende organisatie met een heel positieve houding. We krijgen veel vrijheid om van De Beijer te maken wat we willen. Dat waardeer ik heel erg. Zonder hun hulp was het waarschijnlijk niet gelukt om het centrum open te houden.” Nu de verbouwing en de opening achter de rug zijn, gaan Stichting Kunst op de Bult en RIBW AVV een nieuwe fase in. Zo voelt Annet het ook. “We moeten het gaan waarmaken. Mensen moeten ons wel weten te vinden! We hebben elkaar hard nodig om zichtbaarder te worden. Het sleutelwoord is ‘samen’.”