Proef de sfeer

Harmen: 'Een steun in de rug'

Harmen biedt basisbegeleiding. Hij ondersteunt cliënten bij de dagelijkse gevolgen van de psychische kwetsbaarheid. Dat doet hij samen met een specialistisch begeleider. Over die nauwe samenwerking is hij enthousiast: 'Eén belletje en we zitten weer op één lijn. Dit maakt de hulp effectief en de samenwerking waardevol.'

RIBW AVV was voor een pilot op zoek naar medewerkers begeleiding om samen met de specialistische begeleiding ook basisbegeleiding bij cliënten thuis te bieden. 'Ik houd wel van wat uitdaging en verandering, dus ik solliciteerde en kon aan de slag. Ik werd gekoppeld aan één begeleider die mij op sleeptouw nam, van cliënt naar cliënt. 

Inmiddels bezoek ik dagelijks cliënten die ambulant wonen. Het grote pluspunt van gecombineerde begeleiding is het snelle schakelen met begeleiders met wie ik cliëntcasussen deel. Ook cliënten reageren enthousiast en vinden het fijn dat er extra ogen meekijken. Als ik signaleer dat bij een cliënt de achterdocht toeneemt, schakel ik direct met de specialistische begeleider. Eén belletje en we zitten weer op één lijn. Dit maakt de hulp effectiever en de samenwerking waardevol.

Ik begeleid cliënten bij de dagelijkse gevolgen van de psychische kwetsbaarheid. Dit betekent dat ik herstelondersteunende activiteiten uitvoer die gericht zijn op herstel en het vergroten van zelfredzaamheid. Voor de ene cliënt betekent dit het samen verkennen en regelen van dagbesteding, voor de ander het begeleiden bij het zelfstandig kunnen doen van boodschappen. Samen gaan we aan de slag om doelen uit het zorgplan te bereiken. Dat een cliënt vanuit eigen kracht (weer) in staat is zelf regie en verantwoordelijkheid te pakken.

Een mooi voorbeeld van een cliënt die een enorme ontwikkeling doormaakte was Hans. Waar Hans voorheen specialistische begeleiding kreeg, kan hij nu zelfstandig op eigen benen staan en zijn problemen steeds beter managen. Ik ondersteun hem nu alleen nog met basisbegeleiding en blijf betrokken als aanspreekpunt. 

Ontwikkelingsmogelijkheden zijn er bij RIBW AVV volop met cursussen over: de SRH-cursus, fysieke weerbaarheid of suïcidepreventie. Iemand die zich bijvoorbeeld eenzaam voelt, kan ik met behulp van deze kennis gemakkelijker opbeuren. Er zijn cliënten waar ik maandag wegloop en dinsdag weer de eerste ben. Samen met een cliënt probeer ik in dit geval om een netwerk op te bouwen en het contact met anderen (weer) op te pakken.  

Een cliënt ziet mij denk ik als een steun in de rug. Die meedenkt en hem ziet zoals hij is. Als ik samen met een cliënt een praktisch hulpmiddel vindt dat écht werkt, geeft dat een kick. De cliënt is dan vaak ook opgelucht dat er een oplossing is. Zo gooide Hans vaak impulsief allerlei spullen in zijn boodschappenkar, waardoor hij financiële problemen kreeg. Nu maken we in een kwartiertje een boodschappenlijstje, kijkt hij niet meer naar andere producten en houdt hij zijn financiën in toom. Hij kan weer zelfstandig boodschappen doen en is hiermee geholpen.'

* Hans is een fictieve naam

Terug

Bij ons werken?

Via de onderstaande knop kom je bij onze laatste vacatures.

Vacatures