Proef de sfeer

Daniel: 'Een stukje in iemands leven meelopen'

Mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Als medewerker begeleiding stimuleert Daniël hen elke dag om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Inmiddels heeft hij een hechte band met hen. 'Achter elke cliënt zit een verhaal.'

'Ik begeleid cliënten zodat ze stappen kunnen zetten in hun herstel. Ik stimuleer ze om zo zelfstandig mogelijk te functioneren en bijvoorbeeld iets aan dagbesteding te doen. In mijn groep werken cliënten bijvoorbeeld op een zorgboerderij, anderen werken via de gemeente als productiemedewerker. Samen koken we eten en nemen we de dag door bij het journaal.

Het is in mijn werk belangrijk dat je een vertrouwensband met cliënten kunt opbouwen. Veel cliënten hebben verlieservaringen gehad, hebben weinig of geen andere mensen om hen heen. Ze zijn soms het vertrouwen in anderen kwijtgeraakt. Het is dan belangrijk om een zo goed mogelijk beeld van iemand te krijgen door je in hem of haar te verplaatsen. Daardoor krijg je begrip voor iemands situatie en kun je daar zo goed mogelijk op anticiperen.

Ik heb in de horeca gewerkt, dus ook met mensen. Dat vond ik leuk maar het werken in de zorg geeft toch veel meer diepgang. Ik word oprecht verbaasd of verwonderd door de levensverhalen die mensen hebben. Het is mooi dat ik een stukje in iemands leven mee kan lopen. Mijn beeld van de psychiatrie was veel negatiever dan ik hier in de praktijk meemaak. Het was eigenlijk vooral onbekendheid. Achter het gedrag dat cliënten soms vertonen, zit altijd een heel verhaal.

Wat ik heel prettig vindt bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei is dat je hier kunt werken aan je professionele ontwikkeling en dat iedereen zichzelf kan zijn.'

Terug

Bij ons werken?

Via de onderstaande knop kom je bij onze laatste vacatures.

Vacatures