Krachtige kunst gebundeld

Op 8 februari presenteerde RIBW AVV haar nieuwe relatiegeschenk. Het boek KUNSTKRACHT blikt terug op de 10 kunstagenda’s die RIBW AVV heeft gemaakt. Onder toeziend oog van veel betrokken kunstenaars reikte RIBW AVV-bestuurder Harry Matser het eerste exemplaar uit aan de Arnhemse wethouder van Cultuur Gerrie Elfrink en kunstenaar Dick Dal.

Kunst maken is binnen de geestelijke gezondheidszorg een van de vele manieren om bezig te zijn met herstel en stappen te zetten naar participatie op een manier die bij iemands talenten en mogelijkheden past. Veel cliënten van RIBW AVV maken kunst. De afgelopen jaren heeft RIBW AVV 10 keer een kunstagenda uitgegeven met afbeeldingen van kunst in allerlei disciplines van haar cliënten. “RIBW AVV is erg trots op de kunstagenda’s die als relatiegeschenk zijn uitgegeven. Ook zijn we trots op de inzet van tegen de 1000 kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd aan de agenda en haar inhoud,“ aldus bestuurder Harry Matser.

Krachtige kunst
RIBW AVV gaat in haar specialistische begeleiding uit van iemands mogelijkheden, krachten en talenten. Sommige talenten liggen op het creatieve vlak. De titel KUNSTKRACHT verwijst naar iemands eigen kracht én de kracht van kunst. Iemands eigen kracht maakt het ontdekken van talenten mogelijk, en kunst maken geeft iemand de kracht verder te zoeken naar de juiste balans in zijn of haar leven. In KUNSTKRACHT zijn de betrokken cliënten bewust als kunstenaar geportretteerd, want in die rol hebben zij hun bijdrage geleverd aan de kunstagenda’s. Hun bijdragen aan de kunst verdienen het om los gezien te worden van het feit dat zij op enig moment in hun leven cliënt van RIBW AVV waren, of nog steeds zijn. RIBW AVV is blij dat de Arnhemse wethouder voor Cultuur Gerrie Elfrink bij de presentatie aanwezig was om het boek in ontvangst te nemen.

“Kunst verrijkt je leven”
De wethouder benadrukte dat kunst een belangrijke expressievorm is die door zoveel mogelijk mensen moet worden omarmd. Elfrink richtte zich vooral tot de kunstenaars: “Ik kijk graag naar kunst en als ik tijd over heb schilder ik zelf. Kunst verrijkt je leven. Jullie weten dat en laten dat ook heel mooi zien”. De wethouder sloot zijn verhaal af met een compliment aan RIBW AVV. “Bedankt dat jullie door het beschikbaar stellen van ruimte, middelen en begeleiding mensen de kans geven hun talent verder te ontwikkelen en dat mensen ook de kans krijgen hun kunstzinnige talenten te ontdekken.”

Krachtverhalen
KUNSTKRACHT blikt terug op de kunstagenda’s met een selectie van werken uit alle uitgaven. Nieuw in het boek zijn de krachtverhalen van 15 kunstenaars wiens werk in het boek staat. Dick Dal is een van deze kunstenaars. Hij vertelde bij de uitreiking van het boek zijn verhaal. Over hoe een depressie er voor zorgde dat hij nergens zin meer in had en hoe creatieve therapie hem een ritme bood en beeldhouwen in zijn leven bracht. Dick: ”Kunst betekent voor mij jezelf kunnen uiten. Voor mij is elke dag een gevecht om uit een depressie te blijven. Als je dat ijsklompje dat depressie heet ooit gevoeld hebt, dan weet je dat dat het ergste is wat je kan overkomen. Het maken van kunst ondersteunt mij om uit die depressie te blijven. Niet piekeren, maar creëren en alles van je af werken, dat is mijn motto.”   

In het kader van de verschijning van KUNSTKRACHT is een expositie ingericht in Geniet in de Weerd, in Arnhem. Deze expositie is te zien tot 8 maart 2017. Daarna gaat hij door het werkgebied van RIBW AVV reizen. Houdt u www.ribwavv.nl in de gaten voor het nieuws rondom de planning van de reis.