Uitreiking IPS-inclusiviteitssticker namens RIBW Nijmegen!

Iets terug willen doen
IPS-trajectdeelnemer Robin vertelt: “Ik was fietsenmaker en woonde als ambulante cliënt bij de RIBW Nijmegen. Ik liep vast in mijn werk en zat zonder baan. Tot mijn IPS-jobcoach Bart vroeg wat ik het liefst zou willen doen. Toen pas besefte ik me dat dit is wat ik mijn begeleider en IPS-jobcoach ook zie doen: mensen ondersteunen in hun herstel. Ik wil iets terug doen. De mensen om mij heen hebben hard gewerkt aan mijn herstel, zodat ik ben gekomen waar ik nu ben. Ik heb vervelende dingen meegemaakt, zoals een verslaving en pestgedrag op de lagere school. Nu wil ik andere mensen helpen om te leren van hun fouten en te denken in oplossingen.


Links: Anne (directe collega van Robin en begeleider bij RIBW AVV), midden: Robin (IPS-trajectdeelnemer en medewerker begeleider bij RIBW AVV) & Bart (IPS-jobcoach van Robin bij RIBW Nijmegen)

BBL-opleiding Ervaringskundigheid
Robin: “Bart nam vanuit het IPS-traject in Nijmegen contact op met de RIBW AVV. Ik kreeg te horen dat er een vacature openstond voor de BBL-opleiding als ervaringsdeskundige. Ik werd gelijk enthousiast en sinds februari doe ik de BBL- opleiding MBO-4 Maatschappelijke Zorg met Ervaringsdeskundigheid. Mijn droom is om jongeren te helpen door ze over mijn eigen ervaringen te vertellen. Zo kunnen zij leren van mijn fouten. Ik kan niet de hele wereld redden, maar als ik iemand positief kan beïnvloeden, is mijn doel bereikt.”

Waardering van collega’s
Robin: Sinds ik aan de slag ben gegaan bij RIBW AVV als medewerker begeleiding word ik goed geholpen door zowel de regiomanager Wilma als mijn directe collega’s. Zij houden rekening met wie ik ben inclusief mijn mindere kanten. Zo heb ik soms last van faalangst. Samen bedenken we dan hoe ik hier beter mee om kan gaan zodat mijn faalangst minder heftig wordt. Vanwege mijn ADHD zit ik soms hoog in mijn energie. Ook hierin proberen mijn collegas met mij te denken. Zo kreeg ik laatst feedback waar ik uiteindelijk veel aan heb gehad. Ik was druk en vloog alle kanten op. Toen vroeg een collega of ik mijn eigen leerproces niet voorbij vloog en of ik me nog wel bewust was van waar ik mee bezig was. Dit is positieve feedback die mij vooruit helpt. Ik zag in dat ik te veel hooi op mijn vork had genomen. Ik heb nu een minder drukke planning gemaakt, waardoor ik rustiger ben en mijn lichaamstaal rustiger is. Mijn collega’s luisteren naar mij en helpen mij vooruit.” 

Ruimte voor ontwikkeling
IPS-trajectbegeleider Bart van de RIBW Nijmegen vertelt: Waarom de RIBW AVV deze sticker verdient? Omdat er bij RIBW AVV écht rekening wordt gehouden met wie Robin is, wat zijn uitdagingen zijn en hoe hij met deze uitdagingen kan omgaan in zijn werk als medewerkend begeleider. Hij voelt zich gewaardeerd in dit team én er is aandacht voor zijn ontwikkelingsbehoeften. Hij mag zich ontwikkelen als begeleider Maatschappelijk Zorg met ervaringsdeskundigheid en is de BBL-opleiding hiervoor gestart. Dit vind ik moedig van hem en is mogelijk gemaakt dankzij het RIBW AVV. Zij hebben het zaadje gepland en zijn een maatschappelijk verantwoorde organisatie die hem de ruimte biedt voor ontwikkeling.

Van een zwakte naar een kracht
Bart: “Hij is binnengekomen met zijn eigen ervaringen vanuit zijn verleden. Hij wordt als volwaardig collega opgenomen in het team. Vanaf dag 1 is hij heel warm ontvangen. Ook zijn ondersteunend begeleider en directe collega Anne vertelt dit in een evaluatiegesprek aan IPS: “Hij heeft mij zoveel kunnen leren, wat ik anders niet wist. Over bijvoorbeeld middelengebruik, iets wat ik niet leer in een cursus. Robin heeft mij vertelt over de werking en de uitwerking van deze middelen. Zijn zwakte wordt hierdoor zijn kracht. Hiermee ondersteunt hij cliënten en zijn team.”