"Ik ben tot het bot gemotiveerd"

Door voortdurende onrust in zijn hoofd, een negatief levensbeeld en heftige gebeurtenissen in zijn omgeving nam Jeffrey (30) zijn toevlucht in drank, drugs en kalmeringstabletten. Geen gelukkige keuze weet hij achteraf, maar in die twee verslavingsjaren zag hij geen andere oplossing. Met hulp en begeleiding klom hij uit het dal omhoog en zet hij zich nu in als ervaringsdeskundige voor jongeren.

Sporten om fit te worden
“Toen ik weer clean was ben ik fanatiek gaan sporten. Calisthenics: krachttrainingen met je eigen lichaamsgewicht, zoals opdrukken en optrekken. Ik doe het nog steeds veel, want het maakt me fit en vrij in mijn hoofd. Yoga hoort daar ook bij. De onrust in mijn hoofd is er nog wel eens – ik heb ADHD – maar veel minder dan voorheen en ik kan er nu beter mee omgaan. Sporten helpt me daarbij.”

Opleiding voor ervaringsdeskundige
“Ik werkte af en toe in de horecazaak van mijn ouders en nam kort deel aan een dagbesteding. Het was niet wat ik zocht. In de verslavingskliniek werd ik gecoacht door een ervaringsdeskundige. Hij heeft mijn ogen geopend. Met wat ik heb meegemaakt wil ik anderen helpen, het liefst jongeren. Mijn begeleider bij RIBW AVV raadde me een opleiding voor ervaringsdeskundigen aan. Het was een pittige opleiding, emotioneel ook, maar ik ben geslaagd en wil mijn ervaring nu professioneel inzetten voor anderen.”

‘Dankbaarheid, daar doe ik het voor’
“Tijdens mijn opleiding liep ik stage bij RIBW Jeugd in Arnhem. Ik ben er in het diepe gesprongen, heb veel met jongeren gesproken en ze begeleid. Dat is pittig, want je voert best zware gesprekken. Als ervaringsdeskundige heb je een verstandhouding met elkaar en ik kan goed luisteren. Laatst viel een meisje mij vol tranen in de armen. Die dankbaarheid, daar doe ik het voor.”

‘Trots op mezelf’
“Ik ben er trots op dat ik het verleden achter me heb gelaten. Sinds een paar jaar durf ik te zeggen dat ik van mezelf houd. Dat vind ik het mooist. Ik ben empatisch, zit vol energie, zie mijn familie weer graag en maak nieuwe vrienden. Gewoon een goed jong! De toekomst? Ik wil er zijn voor mijn zoontje, huisje boompje beestje dus. En ik wil streven naar een betaalde baan als ervaringsdeskundige. Na mijn stage ben ik als vrijwilliger doorgegaan bij RIBW Jeugd. Ik organiseer ook zaalvoetbal voor jongeren. Jonge cliënten van RIBW AVV voetballen daar samen met jongeren uit de wijk. 

Met een aanvullende MBO4- of HBO-opleiding zou ik nog betere papieren hebben voor de toekomst. Om dat te kunnen financieren moet ik eerst werken. Dat is mijn doel. Ik ben tot het bot gemotiveerd om iets van mijn leven te maken.”