Feestelijke opening 15 huiselijke, herstellende kamers in De Riethorst

Op donderdagmiddag 25 augustus opende de nieuwe intensief beschermde woonvoorziening ‘BW de Riethorst’. Per april werken de collega’s van RIBW AVV in Ede al vanuit dit nieuwe regiokantoor, en vanaf vorige week huizen ook de vijftien (jong)volwassen cliënten in. Cliënten ontvangen hier tijdelijk intensieve begeleiding en 24-uurs toezicht. Met als doel binnen één of twee jaar door te stromen naar een woonvorm buiten De Riethorst of zelfstandig wonen. 

  
  Officiële opening van ‘BW de Riethorst’        Natuurtinten creëren rust in de kamers 

Officiële opening van de Beschermd Wonen kamers
Regiomanager Ron van Eeden blikt met positieve energie terug op de opening: “Met medewerkers van RIBW AVV, Pro Persona en IrisZorg proosten we samen op dit vreugdevolle moment.” Samen met bestuurder Hillegonde van den Berg, opent Ron daarna officieel de locatie. Om vervolgens in groepjes uiteen te gaan om de kamers te bekijken. Ron verzorgde met een aantal begeleiders deze rondleidingen. Ook zij blikken positief terug: “Leuk om medewerkers tijdens de opening mee te nemen in hoe de kamers er nu uitzien en vragen te beantwoorden over ons begeleidingsaanbod. Zo krijgen de collega’s van Pro Persona en IrisZorg onder andere een beeld van de dagstructuur van onze cliënten.” 

Huiselijke en herstellende omgeving  
In De Riethorst maken we gebruik van een healing environment, dit betekent letterlijk herstellende omgeving. Bestuurder Hillegonde vertelt hierover: “De doelstelling, in een klinische omgeving, een plek creëren waar cliënten zich thuis voelen, is goed gelukt.” Deze huiselijke sfeer blijkt onder andere uit natuurfoto’s aan de wand, lichte kleuren in de kamers en bestickering bij het sanitair met bijvoorbeeld een waterval. Ook in het behang van de slaapkamers komen de natuurlijke bamboe- en groentinten terug. Begeleiders, die momenteel al werken op deze locatie, dachten mee over de inrichting: “De materialen, doeken en kleuren creëren een warme uitstraling en zorgen voor rust. Hiermee willen we een stressverlagende omgeving creëren waar cliënten gemakkelijker ontspannen. Om zo een positieve bijdrage te leveren aan het herstelproces van cliënten.” 

Samenwerken onder één dak
Het unieke aan deze plek is, naast de huiselijke en herstellende omgeving, dat we nauw samenwerken met Iriszorg en Pro Persona. Deze samenwerking wordt vormgegeven onder de naam ‘GGZ Gelderse Vallei buiten de lijntjes’, een netwerkgerichte samenwerking voor cliënten met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid.