Als je eenmaal werkt, ga je beter in je vel zitten

Kansen zien en kansen geven. Dat kan hand in hand gaan voor ondernemers die openstaan voor de mogelijkheden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eerder dit jaar begon RIBW Arnhem & Veluwe Vallei (AVV) in haar regio Westervoort met het project ‘Kwartiermaken voor mensen met een psychiatrische aandoening’.

“We willen vooroordelen bij werkgevers wegnemen”, zegt projectleider Lucia Dijkstra. Uiteindelijk doel is mensen met een psychische aandoening weer te laten meedoen in de maatschappij, in vrijwillig of betaald werk.

Miranda Lether is kwartiermaker in Duiven en Westervoort. Ze is opgeleid als architect en werkzaam geweest bij verschillende organisaties en in haar eigen bedrijf, totdat zij psychisch in de knoop raakte. Die problemen zijn grotendeels overwonnen en zij is weer op vele fronten actief. “Ik sport, maak muziek en ben fractie-assistent van de PvdA in Westervoort. Én ik ben dus kwartiermaker, als vrijwilliger. Langzamerhand groei ik toe naar een volgende stap: betaald werk. Dat is nu mijn droom, al zou het maar één dag per week zijn.”

Mogelijkheden zichtbaar maken
Mensen als Miranda, met een psychiatrische of psychosociale kwetsbaarheid, komen niet makkelijk aan werk. “Werkgevers denken te vaak dat je niet kunt bouwen op mensen met een psychiatrisch verleden”, zegt Miranda. Om dit soort vooroordelen – want dat zijn het – uit de wereld te helpen is zij samen met drie andere ervaringsdeskundigen in Duiven aan de slag gegaan in het project Kwartiermaken van welzijnsorganisatie Mikado in Duiven/Westervoort. Lucia Dijkstra, die vanuit RIBW AVV bij Mikado werkt, begeleidt dit project. “Kwartiermakers gaan de boer op met hun verhaal en proberen door de bestaande beeldvorming over de arbeidscapaciteit van (ex-)cliënten heen te prikken. Wij willen bij bedrijven langs gaan om ze te laten zien wat de mogelijkheden en wensen van onze cliënten zijn. Zij hebben immers al de kracht getoond om uit een dal te klimmen en ze kunnen nog veel meer. De vier kwartiermakers willen de weg vrijmaken voor zichzelf en anderen door over hun eigen ervaringen te vertellen.”

Lees hier het volledige artikel uit Het Ondernemersbelang, Arnhem-De Liemers, editie 05/2016