Ontmoet Willem

zorgbemiddelaar

"Ik sta altijd open voor nieuwe uitdagingen"

Willem is als begeleider bij RIBW AVV begonnen. "Ik zoek altijd de uitdaging, ik heb prikkels nodig. Die vind ik hier nog steeds. De functie van zorgbemiddelaar biedt elke dag weer de uitdaging die ik nodig heb. Zorgbemiddeling is voor iedereen die hulp nodig heeft, maar het niet via de reguliere weg weet te krijgen of kan krijgen. Vaak ook schrijnende gevallen, bijna-crisis-situaties en zorgmijders. Het gaat om mensen die buiten het reguliere systeem vallen. Om ze te bereiken, moet je zelf ook buiten het systeem kunnen en willen denken. Als zorgbemiddelaar moet je de bureaucratie zien te ontlopen.”

Creatief
Om dat te bereiken beschikken zorgbemiddelaars, naast hun kennis van de psychiatrische aandoeningen, over heel veel contacten en over een grote dosis creativiteit. Naast de telefoon van Willem ligt een zak met oranje speelgoeddiertjes. Willem: “We moeten vaak eerst het vertrouwen winnen om weer contact te krijgen. Deze speeltjes zijn voor de mevrouw waar ik straks op bezoek ga. Ze heeft een enorme behoefte om spullen te verzamelen, dus ik denk dat ze hier wel voor open staat. Wellicht krijg ik op deze manier contact. Dat kan een begin zijn om haar bij de hulp te krijgen die ze nodig heeft.”

Samenwerken
In het zorgbemiddelen werkt Willem intensief samen met medewerkers van andere organisaties en instellingen. “Het werkt als we allemaal dezelfde doelstelling hebben en we de tijd krijgen om dit te bereiken. De visie van RIBW, om mensen te benaderen vanuit hun waarde en hun wensen, werkt hartstikke goed in zorgbemiddeling.”

Betrouwbaar
De visie van RIBW is wat Willem deed besluiten om voor deze werkgever te kiezen. “Ze gaan uit van de wensen van de mens. En wat ze voor cliënten doen, doen ze ook voor hun medewerkers. Daar zijn ze heel consequent in. Alles klopt hier: organisatorisch en financieel. Dat maakt ze heel betrouwbaar.”

In de huisartsenpraktijk
Sinds kort combineert Willem zijn werkzaamheden als zorgbemiddelaar met een functie als praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk (poh-ggz). Voor de huisartsenzoon een stap in een bekende wereld, waar hij weer tal van nieuwe uitdagingen ziet. “Ik dacht dat ik al veel gezien had, maar ik sta toch nog versteld van wat er achter een voordeur kan spelen. Mensen hebben hulp nodig, maar komen niet omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de hulpverlening en blijven buiten beeld. Dat vind ik schrijnend.” 

Huisarts en zorgbemiddelaar
En daar ziet Willem een nieuwe uitdaging. “Er is nog veel onbekendheid bij huisartsen over zorgbemiddeling. Voor de huisarts kunnen wij veel werk uit handen nemen en zorgen dat een patiënt bij de hulp komt die hij nodig heeft, waardoor een crisis voorkomen kan worden. Wij hebben de kennis, de ervaring en bovendien: wij hebben meer tijd dan een huisarts heeft voor deze trajecten.”