Ontmoet Ineke

begeleider en SRH docent

"Ik kan me hier blijven ontwikkelen"

Ineke Kwint werkt 9 jaar bij RIBW AVV. Ze begon als begeleider in Wolfheze. “Als je in dienst komt, word je direct opgenomen in een programma van training en kennismaking. Dat is goed georganiseerd en ik voelde me daardoor ook heel welkom in de organisatie. Ik heb de training Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH) gevolgd en een cursus psychopathologie. Daar krijg je veel kennis en informatie.”

Krachtgericht vragen
“Na vijf jaar stelde mijn leidinggevende voor of ik rehab-coach wilde worden. Dan coach je collega’s op de toepassing van de SRH-methodiek. Het was een post HBO opleiding van 10 maanden. Je leert daar vooral vragen te stellen: open vragen en krachtgerichte vragen. ”Door vragen te stellen ontstaat inzicht, ziet Ineke. “Ik merkte het in mijn werk als begeleider en coach. Dat zijn prachtige processen.”

Investeren in deskundigheid
RIBW AVV investeert in deskundigheid, dat kan Ineke beamen. “Je krijgt intervisie, bijscholing en de rehab-coaches nemen deel aan de verplichte coachdagen. Zeker als je lang in de praktijk zit, houdt dat je fris. En het is heel inspirerend om collega’s te horen vertellen over hun praktijkervaringen.”

Ontwikkelen in de breedte
RIBW AVV is een platte organisatie, de mogelijkheden om je te ontwikkelen zitten vooral in de breedte. “RIBW AVV onderscheidt zich van andere organisaties in het faciliteren van opleidingsmogelijkheden,” aldus Ineke. Ze heeft begin 2016 een docentenopleiding afgerond. “RIBW AVV haalde de kennis voor bijscholing extern, maar heeft nu eigen mensen opgeleid tot docent om kennis te delen in de organisatie. Mijn nieuwe rol als docent voegt echt wat toe aan mijn werk. Ik kan nu meedenken op beleidsniveau als het gaat om onderwerpen gerelateerd aan de SRH-methodiek.” Sinds juli 2015 is Ineke op veel locaties van RIBW AVV geweest. “Ik functioneer als verbindende factor tussen beleid en praktijk. Mijn collega Angela en ik hebben veel aansluiting bij de praktijk, pikken zo veel signalen op, zijn in de positie om het aan te kaarten bij de beleidsmakers en zorgen daarmee voor verdere verbinding en verbetering.”

Regie over je werk
Wat Ineke ook een pluspunt vindt in het werken bij RIBW AVV: “Je hebt hier de regie over je eigen werk. Natuurlijk in samenspraak met je team, maar je hebt de vrijheid om zelf je dag in te delen en eventueel vanuit huis te werken. Dat is heel prettig. Thuis kan ik bijvoorbeeld goed nadenken en me verdiepen in beleidsmaterie. Zo ontdek ik wat ik echt ergens van vind.”