‘Dit plan gaat echt over mij’

René is in zijn nopjes. Over een paar weken verhuist hij naar zijn nieuwe, eigen huis in Oosterbeek. De weg naar zelfstandigheid maakte René mede met hulp van Personal Driven Planning (PDP), een methode die RIBW AVV in nauwe samenwerking met de HAN en het Leo Kannerhuis vanuit de regio Rheden in andere regio’s uitrolt.

Personal Driven Planning, overgewaaid vanuit Amerika, is een methode die helpt zicht te krijgen op wat een cliënt wil en hoe doelen bereikt kunnen worden. Het vormt een visueel actieplan waarin de eigen kracht centraal staat. PDP onderscheidt vier rollen: de Focus Person (bewoner), de Facilitator (voorzitter), de Recorder (notulist) en het netwerk. “PDP bestaat uit fases”, vertelt René. “In de eerste fase omschrijf je je geschiedenis: waar kom je vandaan? Daarna beschrijf je nachtmerries en dromen. Verhuizen is zo’n droom. Dit wordt gevolgd door je krachten: wat werkt wel en wat werkt niet? Ik ben bijvoorbeeld betrouwbaar en secuur, maar ik vind het door mijn autisme moeilijk om ver vooruit te denken. In de laatste fase formuleer je de doelen die je wilt bereiken.” In tweeënhalf jaar tijd maakte René maar liefst vijf PDP’s, telkens een stapje dichter bij dat ene grote doel: zelfstandig wonen. PDP schrijft voor dat ook het netwerk meedenkt: een ouder, een vriend, behandelaar of andere hulpverleners. “Mijn moeder heeft meegeholpen. Maar het is mijn PDP”, klinkt René vastberaden. “Bij eerdere behandelingen werd meer over mij gepraat dan met mij. Dit is veel fijner, het gaat echt over mij!”

Zonder kleurtjes

Renés begeleider Arnout Bethlehem van RIBW AVV gelooft in PDP. “De kracht van de deelnemer staat echt centraal. Daaraan maak je je als team ondergeschikt: meedenken, maar niet bepalen.”Door het plan te verrijken met tekeningen en kleuren zie je in één oogopslag wat de doelen zijn en waar de deelnemer staat. Voor mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) zoals René is dat fijn, maar ook voor andere cliënten werkt het goed. René lacht: “Ik heb geen kleurtjes, hoor, bij mij is alles heel functioneel.” PDP maakt ook duidelijk wie wat wanneer moet doen. En wie dat bewaakt. “Ik moet voor het nieuwe huis papierwerk doen”, vertelt René. “Dat doe ik samen met mijn moeder, zij bewaakt dat het gebeurt. Maar het zou ook iemand anders kunnen zijn.”

Geen doel op zich

PDP is ook voor de begeleiders prettig, benadrukt Arnout. “Het maakt op een visuele manier duidelijk aan welke doelen de bewoner gaat werken. Je moet er wel voor zorgen dat PDP een instrument blijft in de begeleiding, het is geen doel op zich.”De methode is het afgelopen jaar in de regio Rheden geïntroduceerd en wordt als olievlek verspreid in andere regio’s. Het Leo Kannerhuis is er ook mee aan de slag gegaan, terwijl de HAN verder onderzoek doet naar de werking. De basis is daarmee gelegd. Buiten schijnt intussen de zon. René kijkt uit het raam. “Over een paar weken heb ik eindelijk mijn eigen tuin.”